Eksperter: Angst kan ikke undskylde Pistorius' drab

Atletikstjernen Oscar Pistorius' drab på kæresten Reeva Steenkamp kan ikke forklares med, at han led af angst.

Sådan lyder konklusionen fra et hold psykiatere, der har haft seks uger til at klarlægge den unge sydafrikaners mentale tilstand på den skæbnesvangre drabsnat i februar sidste år.

- Mr. Pistorius led ikke af en psykisk sygdom, der kan undtage ham for at stå til strafferetsligt ansvar for den forseelse, han er tiltalt for, lyder det mandag i retten i Pretoria fra statsanklager Gerrie Nel.

Ordene står skrevet i en af to rapporter fra psykiaterne, der enstemmigt konkluderer, at den 27-årige sprinter kan holdes ansvarlig for drabet.

Psykiateren Merryll Vorster, der har vidnet for forsvaret, har ved et tidligere retsmøde argumenteret for, at Pistorius lider af angst, efter at han fik sine ben amputeret, da han var 11 måneder gammel.

Men det kan altså ikke undskylde drabet, konkluderer psykiaterne mandag ved genoptagelsen af retssagen, der har været på standby siden midten af maj.

Både anklagemyndigheden og Pistorius' forsvarsadvokater har accepteret psykiaternes konklusioner.

Mandag fortsætter forsvaret for den tiltalte med at afhøre vidner. Blandt andre skal den doktor, der amputerede Pistorius' ben, en tur i vidneskranken.

Oscar Pistorius er tiltalt for med vilje at have slået sin kæreste ihjel på valentinsdag sidste år.

Pistorius troede efter eget udsagn, at kæresten var en indbrudstyv, og han affyrede derfor fire dødbringende skud mod hende gennem en toiletdør.

Undervejs i retssagen har han dog skiftet forklaring og sagt, at han affyrede de fire skud ved et uheld.

Oscar Pistorius risikerer livsvarigt fængsel, hvis han dømmes for drabet på sin kæreste.

Juridiske kilder siger, at al bevismateriale vil være fremlagt i løbet af en uge eller to.

Herefter vil parterne bruge et par uger på at udfærdige deres afsluttende kommentarer, inden de præsenteres for retten.

På trods af sit handicap deltog Pistorius i sommer-OL i 2012 i London, ligesom han har vundet flere paralympiske medaljer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip