Eksperter får adgang til flyvrag efter en uges blokade

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, oplyser, at organisationens observatører sammen med hollandske og australske eksperter har fået adgang til ulykkesstedet for det malaysiske passagerfly, der 17. juli styrtede ned i Østukraine.

Det er første gang i en uge, observatørerne har været på ulykkesstedet.

- OSCE-observatører når frem til MH17-ulykkesstedet for første gang i en uge, ledsaget af fire hollandske og australske eksperter. Vi brugte en ny rute for at få adgang, skriver OSCE på Twitter.

Kort efter meldingen fra OSCE beretter nyhedsbureauet AFP om højlydte eksplosioner omkring ulykkesstedet. Samtidig meldes der om sort røg, der stiger op fra en af de mindre landsbyer, hvor en del af flyvraget befinder sig.

Meddelelsen om eksplosionerne kommer, efter at det ukrainske militær tidligere torsdag oplyste, at man har indført en midlertidig pause i offensiven mod prorussiske separatister i Østukraine for at tillade de internationale eksperter at få adgang til ulykkesstedet, som fortsat efterforskes.

- Vi har taget en beslutning om ikke at udføre militære operationer på denne såkaldte "stilledag", siger militærets talsmand Oleksij Dmytrasjkivskij til nyhedsbureauet AFP.

De blodige kampe mellem militæret og de prorussiske separatister har den seneste tid vanskeliggjort eller helt umuliggjort, at de internationale eksperter har kunnet komme frem til ulykkesstedet, som kontrolleres af separatister.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har gentagne gange opfordret parterne til at standse kampene omkring ulykkesstedet, som efter to uger fortsat ikke er blevet efterforsket til bunds.

Alle 298 personer om bord på det forulykkede MH17 fly omkom, men det er endnu ikke lykkedes at finde alle ligene.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip