Eksperter: Fransk burka-lov kan genbruges herhjemme

Efter tirsdagens afgørelse i Strasbourg, hvor Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afviste at modsætte sig den franske lovgivning mod at tildække sit ansigt i det offentlige rum, er vejen banet for et lignende forbud i Danmark.

Det siger flere eksperter til Berlingske, herunder professor Sten Schaumburg-Müller fra Juridisk Institut ved Aarhus Universitet:

- Det er åbenlyst, at et forbud specifikt rettet mod eksempelvis burkaer vil være håbløst.

- Men et forbud, ligesom det franske, mod tildækning af ansigtet i det offentlige rum vil jeg mene har gang på jord herhjemme, siger han til avisen.

Også direktøren for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, vurderer i Berlingske, at modellen fra Frankrig kan genanvendes.

Det afgørende element i den franske lovgivning er, at den ikke retter sig mod bestemte religioner, men i stedet er motiveret af hensynet til social samhørighed og uforstyrret interaktion mellem mennesker.

Og det falder i tråd med holdningen hos Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard.

- Det duer ikke, at kvinder går fuldstændigt tildækket, og at man ikke kan se deres mimik, og at man ikke kan se, hvem man har over for sig, siger hun og overvejer ifølge avisen at foreslå et lignende maskeringsforbud herhjemme.

Det bliver i givet fald tredje gang, at Dansk Folkeparti foreslår love, der begrænser eller fjerner kvinders ret til at bære burka og niqab.

I 2004 ville partiet have indført forbud mod at bære "kulturbestemt hovedbeklædning", og i 2009 gjaldt det et forbud direkte rettet mod burka og niqab i det offentlige rum. Ingen af de to forslag blev dog vedtaget.

Overtræder man den gældende lov i Frankrig, kan man blive idømt en bøde på cirka 1100 kroner og blive sendt på kursus i "franske værdier". Et forbud mage til det franske findes i øvrigt også i Belgien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip