Eksperter: Manglen på arbejdskraft er overdrevet

Hver syvende nyuddannede er ledig mindst et halvt år efter endt uddannelse.

Dermed er ledigheden blandt nyuddannede dobbelt så høj som før krisen, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Det skriver Information.

Manglen på arbejdskraft ser derfor ikke ud til at være så grel, som blandt andet Dansk Industri (DI) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har advaret om.

De har opfordret politikerne til at lave en række arbejdsmarkedsreformer, der skal sikre et øget arbejdsudbud.

Men de tegner et forkert billedet, når antallet af ledige nyuddannede inden for alle fag er så højt, mener flere arbejdsmarkedseksperter.

- Når der er så mange nyledige veluddannede unge, hvad er så problemet? Hvis det er et kvalifikationsproblem, så må virksomhederne selv påtage sig at klæde de unge på, for der er stadig masser af varer på hylderne, siger Flemming Ibsen, professor i arbejdsmarkedspolitik på Aalborg Universitet, til Information.

Også professor Bent Greve fra Roskilde Universitet mener, at det er job og efterspørgsel, der mangler, og ikke arbejdskraft, selv om der få steder i landet kan være problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

DI mener, at uddannelsessystemet i årevis har uddannet skævt i forhold til arbejdsmarkedets behov.

Statistikkerne viser dog, at også dimittendledigheden blandt ingeniører, it-folk og naturvidenskabsfolk er markant højere i dag end i årene 1994-2007 før krisen.

- Udfordringen er, at danskerne er meget lidt mobile i forhold til, hvad man kunne forvente i så lille et land, siger Charlotte Rønhof, underdirektør i DI, til Information.

Hun henviser til, at ledigheden især omkring universitetsbyerne er høj, mens der andre steder i landet mangler arbejdskraft.

Derudover kan nyuddannede langtfra dække behovet for specialiseret arbejdskraft, påpeger Charlotte Rønhof.

/ritzau/

 

Dagens Gossip