Eksperter: Minister svigter demente

Plejecentrene må godt - sygehusene må ikke.

Eksperter i demens kritiserer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at afvise, at sygehusene må sætte en gps på demente patienter, så de kan spores, hvis de farer vild eller helt forlader sygehuset.

- Sundhedsministeren agerer meget uheldigt i den her sag. Det viser desværre, at han og ministeriet har svært ved at forstå, hvad en demenssygdom er, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen, til Ritzau.

- Hvis han havde haft forståelse for, hvilken ulykkelig situation demente og deres pårørende er i, så havde han bedt sine embedsmænd løse problemet sammen med regionerne og kommunerne.

Debatten er aktualiseret af, at et af landets største hospitaler, Hvidovre Hospital, har fået afslag fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse på at kunne udstyre demente patienter med gps.

Afslaget begrundes med, at "sundhedslovgivningen er baseret på princippet om frivillighed".

Men ifølge Alzheimerforeningen er gps'er ikke en behandling, men en tryghedsforanstaltning, der hører under sociallovgivningen.

Den blev ændret i 2010, så de små sendere, der kan fastgøres på armen, hænges om halsen eller lægges i lommen, nu er tilladte til demente.

Også Ældresagen er utilfreds med beslutningen, og derfor har foreningen henvendt sig til ministeriet for at få en forklaring.

- Vi ønsker lige så fornuftige regler for demente patienter på hospitalerne som for demente mennesker på plejehjem, siger Margrethe Kähler, chefkonsulent og jurist i Ældresagen til Ritzau.

Hun mener, at en indlæggelse tilmed er en skærpende omstændighed, der i sig selv burde tale for brug af gps'er.

- Demente, der bliver indlagt på et hospital, bliver mere konfuse og forvirrede, fordi de er i fremmede omgivelser og blandt fremmede mennesker. Det kan være forskellen på liv eller død, og derfor er afslaget helt hul i hovedet, siger Margrethe Kähler.

90.000 danskere vurderes at være ramt af demens, og alene sidste år døde omkring 15 demente efter at være forsvundet. Blandt dem en patient fra Hvidovre Hospital.

/ritzau/

 

Dagens Gossip