Eksperter: Mullah kan have gjort Norge til terrormål

En rabiat kurdisk sunnimuslim bosat i Norge kan via sine forbindelser til krigere i Syrien have gjort landet til et terrormål.

Det vurderer flere terroreksperter, efter at det torsdag kom frem, at der er en konkret trussel om et terrorangreb i Norge inden for få dage.

- Syrienkrigere har en kobling til mullah Krekar, hvilket gør, at Norge bliver interessant som terrormål. Jeg vil ikke sige, at sandsynligheden er specielt stor, men det er vigtigt at have det med i baghovedet. Hans internationale netværk under Irak-krigen var også fremtrædende dengang, siger Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm til Bergens Tidende.

Mullah Krekar er grundlægger af den islamistiske kurdiske gruppe Ansar al-Islam. Han har boet i Norge siden 1991 og jævnligt været på kant med de norske myndigheder.

Også islamforsker Lars Gule mener, at Krekar kan have bragt Norge i en udsat position på end anden måde end eksempelvis Sverige og Danmark.

- Vi har også været aktivt med i Afghanistan, og vi har publiceret karikaturtegninger. Alt dette sammen med den langvarige sag med mulla Krekar har ført til, at Norge åbenbart er kommet i globale jihadisters søgelys - for ikke at sige bombesigte, lyder det fra Gule.

Krekar kom til Norge som flygtning fra Irak. I 2012 blev han idømt fem års fængsel for terror- og drabstrusler, og han har været på FN's terrorliste siden 2006.

Irakiske myndigheder kræver ham udleveret, men Norge kan ikke sende ham til Irak, før man får en garanti for, at Krekar ikke vil blive torteret eller henrettet.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip