Eksperter: Norsk Afghanistan-indsats ændrede intet

Skrevet af admin

05/06/2016

Dagens topnyheder

Norges mangeårige indsats i Afghanistan har ikke bidraget til at ændre udviklingen i landet.

Det fastslår et ekspertudvalg, som regeringen i Oslo har nedsat.

Udvalget har skrevet en rapport om indsatsen, og denne rapport afleveres mandag i forsvarsministeriet og i udenrigsministeriet i den norske hovedstad.

Det er krads læsning, der venter i de to ministerier.

Udvalget har haft tidligere udenrigs- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal for bordenden.

Eksperterne i det såkaldte Godal-udvalg har evalueret den norske Afghanistan-indsats i perioden fra 2001 til 2014, og resultatet af evalueringen står at læse i rapporten på 231 sider.

Avisen Fædrelandsvennen har fået fat i et eksemplar af rapporten, som konkluderer, at Norge kun har nået et af de tre hovedmål, der i sin tid blev sat.

Det mål, der er opnået, handler om, at Norge skulle vise sig som en god allieret over for USA og Nato i kampen mod international terror.

Men der er kun opnået delvis succes i deltagelsen i bekæmpelse af international terror og i arbejdet med at hindre, at Afghanistan igen bliver et arnested for terror.

Endelig mislykkedes det at bidrage til at bygge en stabil og demokratisk afghansk stat via langsigtet bistand og fredsdiplomati.

I perioden fra 2001 til 2014 havde Norge 9000 soldater i Afghanistan. Ti af dem blev dræbt, og mange blev alvorligt såret.

Norges engagement har kostet 20 milliarder norske kroner.

Af det beløb er 11,5 milliarder kroner blevet brugt til militære formål.

De norske soldater har været udstationeret i provinsen Faryab. Her rykkede nordmændene ind i 2004, og da var Faryab blandt de roligste provinser i landet, står der i eksperternes rapport.

Da nordmændene forlod den otte år senere, var det modsatte tilfældet.

- Den såkaldte Faryab-strategi var i realiteten ingen strategi, og nationale koordineringsinstanser gav ingen klar retning og helhed i Faryab-engagementet, skriver eksperterne Godal-rapporten.

/ritzau/NTB