Eksperter om Se og Hør-sag: Nemt at stjæle private data

Det er alt for nemt for it-medarbejdere at stjæle yderst følsomme data, hvorefter de kan slette deres spor.

Sådan advarer flere it-eksperter efter den prekære sag om en it-medarbejders påståede overvågning af kendte og kongeliges kreditkortoplysninger, der i flere tilfælde førte til afslørende historier i ugebladet Se og Hør, skriver Jyllands-Posten.

Eksperterne påpeger, at alt for mange it-medarbejdere hos både private virksomheder og offentlige myndigheder får adgang - såkaldte "rettigheder" - til data, som de slet ikke har brug for.

- Vi ser en akkumulation af rettigheder hos folk, som ikke længere burde have dem, siger Henrik Kramshøj, direktør i Solido Networks, der arbejder med it-sikkerhed.

Lars Neupart, direktør i it-sikkerhedsfirmaet Neupart med flere store kommuner, ministerier og virksomheder i forsvarsindustrien på kundelisten, er enig.

- Det handler også om, at det er relativt let for folk med denne adgang at sløre deres aktiviteter, så deres spor ikke bliver afsløret, siger Lars Neupart.

Rådet for Digital Sikkerhed efterlyser mere avancerede kontrolfunktioner, der sikrer, at misbrug bliver afsløret. Flere politikere på Christiansborg er overraskede over eksperternes udsagn, og Venstre overvejer mulige indgreb.

Se og Hør er mistænkt for at have betalt en hemmelig kilde for at levere kreditkortoplysninger om kendte danskere til ugebladet. Chefredaktør Niels Pinborg sendte onsdag syv medarbejdere hjem som følge af sagen om ulovlig overvågning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip