Eksperter opgiver igen at nå frem til MH17-område

Kampe mellem den ukrainske regeringshær og prorussiske separatister i det østlige Ukraine har for fjerde dag i træk forhindret australske og hollandske eksperter i at nå frem til det område, hvor MH17 styrtede ned.

Det oplyser hollandsk politi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Der vil ikke blive sendt hollandske eksperter fra Donetsk til stedet, hvor MH17 styrtede ned. Situationen langs ruten er for usikker," siger Pieter Jaap Aalbersberg, den ledende efterforsker hos hollandsk politi, der står i spidsen for efterforskningen af ulykken.

Beslutningen blev taget, efter et hold observatører fra OSCE kørte fra Donetsk mod området for at vurdere situationen. Efter at have talt med prorussiske oprørere i området besluttede de, at det ikke var sikkert at arbejde i området.

De fleste lig er blevet fjernet fra det område, hvor flyet styrtede ned, efter det formentlig blev ramt af et jord-til-luft-missil. Men Holland og Australien vil have indsamlet de rester, der måtte være af lig og personlige ejendele, for at de dræbte kan blive endeligt identificeret.

Ud af de 298 personer om bord var de 193 hollandske statsborgere.

- Vi vil fortsætte med at forsøge at nå ud til området i de kommende dag, men det afhænger af, om situationen bliver mere sikker, siger Pieter Jaap Aalbersberg.

Hollands premierminister, Mark Rutte, bad tirsdag Ukraine om at indstille kampene med de prorussiske separatister for at give plads til efterforskerne.

Men Ukraines præsident Porosjenko kunne ikke give Rutte nogen garantier. Ukraines hær er i øjeblikket i gang med en stor offensiv i området for netop at sikre de internationale eksperter adgang.

Hollands politichef, Gerard Bouman, har sagt, at der er en risiko for, at de pårørende til ofrene fra MH17 aldrig kommer til at begrave deres kære.

/ritzau/

 

Dagens Gossip