Eksperter: Svag kontrol fører firmaer til skattefusk

Flere førende skatteeksperter opfordrer nu den nye skatteminister, Benny Engelbrecht (S), til at genoplive den løbende kontrol med skatteregnskaberne blandt de mindre virksomheder og selvstændige erhvervsdrivende, skriver Politiken.

10 års besparelser og personalereduktioner i Skat har forringet den almindelige skattekontrol, og det betyder, at de mindre virksomheder stort set aldrig hører eller ser skattemyndighederne.

- Vi oplever et voksende pres på de skatterådgivere, der insisterer på at efterleve reglerne, og det er en udvikling, der er eskaleret de seneste år, siger John Bygholm, formand for skatteudvalget i FSR - danske revisorer, til Politiken.

- Revisorerne risikerer simpelthen at blive fyret eller erstattet af andre, og et stigende antal virksomheder dropper helt revisor, fordi de alligevel aldrig bliver kontrolleret.

Meldingen er den samme fra skatteadvokaterne.

- Hvis skattekontrollen forsvinder, risikerer vi en moralsk glidebane, hvor det at snyde bliver en fast ingrediens i virksomhedernes indbyrdes konkurrence, siger skatteadvokaten Torben Bagge til Politiken.

Ifølge Bagge og Bygholm er Skat blevet sparet i stykker, efter at den daværende VK-regering lod staten overtage opgaven fra kommunerne i 2005.

Selv om den daværende departementschef, Peter Loft, og den daværende skatteminister, Kristian Jensen (V), ikke mener, at Skat er sparet i stykker, erkender de, at omlægningen ikke blev som forventet.

Alligevel blev spareplanen ikke justeret undervejs.

- Det er svært at stoppe processen midt i vadestedet, opgaven var flyttet væk fra kommunerne, der var ingen vej tilbage, siger Kristian Jensen til Politiken.

Den nye skatteminister siger til avisen, at han vil tage sagen op med Skats ledelse for at vurdere, om der er behov for en styrket indsats.

I en stor undersøgelse fra 2012 påviste Skat, at virksomhederne årligt snyder i skat for 2,8 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip