Eksperter: Valget kan føre til politisk kaos i Sverige

Efter søndagens valg kan situationen blive kaotisk i svensk politik. Det ser nemlig ud som om, at ingen af de to blokke i svensk politik vil få absolut flertal.

- Det er meget spændende. Det siger de svenske politikere også selv, det er nok den mest spændende valgkamp længe, fortæller Kirsten Malling Biering, Danmarks ambassadør i Sverige.

Sverigedemokraterna står til at få et fantastisk valg, og partiet kan blive tungen på vægtskålen. Men hverken den borgerlige blok eller den rødgrønne blok vil samarbejde med det indvandringskritiske parti.

- I Sverige plejer det at være klart, hvilken blok der har fået flest stemmer. Men denne gang kan det blive meget vanskeligt at få dannet en regering, som kan få sin politik igennem, siger ekstern lektor Lars Hovbakke Sørensen fra Københavns Universitet, som er ekspert i nordiske forhold.

Nuværende statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna har signaleret, at han vil gå af, hvis den rødgrønne blok får flere stemmer end den borgerlige blok, hvilket de fleste målinger tyder på.

Dermed vil socialdemokraternas leder Stefan Löfven i først omgang skulle forsøge at danne regering bestående af Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Men det kan blive meget svært for den nye regering at få flertal for sine forslag i Riksdagen, samtykker Kirsten Malling Biering.

- Som det ser ud nu, vil den nuværende regering sammen med Sverigedemokraterna kunne blokere det meste af, hvad en ny regering lægger på bordet i Riksdagen. Om de vil gøre det, er der ingen, der ved, siger hun.

Valgstederne åbnede klokken 08:00 og lukker klokken 20:00 søndag aften. Omkring 7,3 millioner svenskere har lov at stemme. Ud over at skulle vælge en ny regering skal svenskerne også stemme til kommunalvalg søndag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip