Ekspertpanel: Tyskland investerer for lidt

Skrevet af admin

13/04/2015

Mest læste i dag

Tyskland, Europas økonomiske motor, risikerer at mangle brændstof, hvis der ikke gøres noget.

For hverken det offentlige Tyskland eller det private Tyskland investerer tilstrækkeligt, hvis økonomien skal fortsætte med at vokse og skabe arbejdspladser.

Meldingen kommer fra et panel af økonomer, som har set på Tysklands økonomi. Det er økonomiminister Sigmar Gabriel, der har nedsat panelet bestående af 21 økonomer fra institutioner, virksomheder, finanssektoren og fagforbund.

- Vi er enige om, at det store investeringsproblem må løses for at bringe vort land i form til fremtiden og sikre velstand på lang sigt, siger Marcel Fratzscher, som er leder af det økonomiske institut DIW i Berlin, og som også er leder af panelet

Rapporten fra panelet siger ikke noget om, hvor stort investeringshullet er. Men Fratzscher siger til avisen Bild, at regeringen og det private erhvervsliv i øjeblikket investerer omkring 100 milliarder euro for lidt om året.

Det er 745 milliarder kroner.

Det er det private erhvervsliv, der er mest bagud, mener han.

Panelets formand siger videre, at alene inden for transportsektoren mangler der investeringer for mellem syv og 10 milliarder euro.

Internationalt er der også opfordringer til Tyskland om at øge investeringerne for at stimulere den økonomiske vækst i Europa.

Panelet foreslår blandt andet, at det offentlige bør øge investeringerne, og samtidig kan regeringen skabe nye instrumenter for at mobilisere private midler, der kan reparere gamle veje og bygge nye.

En idé kan ifølge panelet være at skabe en borgerfond, hvor opsparinger bliver investeret i sådanne infrastrukturprojekter.

Andre forslag er investeringer i bredbåndsnet, digitale tjenester inden for sundhed og uddannelse, ligesom der bør investeres i blandt andet energieffektivitet.

/ritzau/Reuters