Eksporten falder for fjerde måned i træk

08/09/2015 12:43

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Efter en fremragende start på året har den danske eksport mistet pusten i løbet af sommeren.

Det bliver bekræftet af tal fra Danmarks Statistik, der viser, at eksporten faldt med 2,3 procent i juli måned, når man korrigerer for sæson og sammenligner med måneden før.

Og selv hvis man tager olie og fødevarer - hvor priserne er lave for tiden - ud af ligningen, er der stadig tale om et fald på 1,3 procent.

- Eksporten renset for fødevarer og olie er dermed faldet fire måneder i træk. Det er selvfølgelig bekymrende for en lille, åben økonomi som den danske, skriver analytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en kommentar.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea hæfter sig dog ved, at der trods alt er tale om en stigning på 1,1 procent i perioden fra maj-juli, når man sammenligner med samme periode sidste år.

Og så er der andre faktorer, der kan forklare sommerens negative tal.

- Der er ingen tvivl om, at de betydelige forskydninger, som vi har set i olieprisen og valutakurserne, spiller en væsentlig rolle.

- I en periode steg blandt andet dollarkursen kraftigt over den danske krone, hvilket naturligt påvirkede værdien af eksporten til USA. Over de senere måneder er den effekt faldet væk, skriver han i en kommentar.

Faldet i eksporten mærkes også i fødevarebranchen, hvor eksporten faldt med to procent fra juni til juli.

- Det er nok de færreste i kongeriget, der efterhånden kan være i tvivl om, at den danske fødevareklynge står i en krise.

- En krise, der er drevet af faldende verdensmarkedspriser på blandt andet mælk og svinekød, som er to af fødevareeksportens flagskibe, siger cheføkonom Thomas Søby fra Landbrug & Fødevarer.

Handelsbalancen er også påvirket af de dårlige eksporttal. Når man ser bort fra skibe og fly, er der godt nok et plus hen over de seneste 12 måneder på 65 milliarder kroner, men det er tre milliarder lavere end for et år siden.

/ritzau/