EL: Ejere skal tilbyde ansatte at købe deres virksomhed

Enhedslisten vil give de ansatte på landets virksomheder en lovsikret ret til at byde på deres arbejdsplads, hvis den står overfor at skulle sælges, eksempelvis til en udenlandsk kapitalfond.

Forslaget indgår i partiets liste over ønsker til en kommende finanslov, og hensigten er at sikre, at flere arbejdspladser bliver på danske hænder, siger Enhedslistens erhvervsordfører, Stine Brix.

- Vi kan se, at levedygtige virksomheder lukker, fordi kapitalfonde eller konkurrerende virksomheder opkøber med det formål at tømme virksomheden. Samtidig lukkes mange virksomheder, fordi det ikke er muligt finde købere, når ejeren pensioneres, siger hun.

- Ved at give medarbejderne mulighed for at byde på deres virksomhed, kan vi sikre, at nogle af disse arbejdspladser bliver i Danmark, lyder det fra Stine Brix.

Ud over kravet om at indføre en "tilbudspligt" til de ansatte, så ønsker Enhedslisten også, at der sikres en særlig statslig kredit til de virksomheder, som måtte blive overtaget af medarbejderne.

Hos Dansk Erhverv kalder man idéen om at indføre en tilbudspligt til medarbejdere for "bizar".

- Umiddelbart er det jo sådan i dag, at medarbejdere har mulighed for at købe en virksomhed, hvis man giver det bedste bud, siger analysechef i Dansk Erhverv, Geert Laier Christensen.

- Og det lidt bizarre ved forslaget er jo, at et af de største problemer i forhold til at skabe arbejdspladser i Danmark, netop er at tiltrække kapital, siger han og tilføjer:

- At man ligefrem gør det til noget negativt, at der kommer udenlandske ejere eller kapitalfonde, er ret uheldigt, hvis man vil have flere arbejdspladser her i landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip