EL er utilfreds med Thornings forsikringer om aflytning

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) understregning af, at ingen danskere kan aflyttes uden eksempelvis dommerkendelser, beroliger ikke Enhedslisten.

Regeringen har fastslået, at der er et "tæt samarbejde" mellem danske og udenlandske efterretningstjenester, og at dette samarbejde - hvis det fører til aflytninger - skal ske i henhold til retsplejeloven.

Men det er ingen garanti for, at danskerne er fri for andre landes overvågning, mener Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Jeg havde håbet, at vi kunne have fået et klart svar fra den danske statsminister på, om danske borgere, virksomheder og politikere ikke bliver aflyttet af den amerikanske efterretningstjenester. Det kan vi ikke, og det, synes jeg, er dybt bekymrende, siger han.

Spørgsmål: Statsministeren siger, at der ikke foregår noget ulovligt. Det bør du vel stille dig tilfreds med?

- Det er da positivt, og jeg håber da, at det er rigtigt. Men det kunne være rart at vide, om den amerikanske efterretningstjeneste reelt lytter med, når vi taler med konen, siger Nikolaj Villumsen.

- Det, der jo er tale om i afsløringerne, er, at den amerikanske efterretningstjeneste kigger og lytter med, når europæiske borgere bruger deres telefon. Det kunne vi ikke få svar på, om det også foregår i Danmark, siger Enhedslistens forsvarsordfører.

/ritzau/

 

Dagens Gossip