EL: EU's kyniske politik har kostet liv i Middelhavet

Det er EU's egen politik, som er skyld i weekendens bådkatastrofe i Middelhavet, mener Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører for Enhedslisten.

Op mod 700 mennesker - måske mange flere - frygtes omkommet, efter at en båd fyldt med migranter på vej fra Afrika til Europa kæntrede på åbent hav.

Mandag forslog EU-Kommissionen, at EU's kystbevogtningsoperation Triton bliver udvidet, hvilket fik den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til at sige, at Danmark vil overveje at sende materiel og mandskab til området.

Det er fint, siger Villumsen.

Men han mener, at Danmark bør presse EU for at finde på noget bedre end bare at udvide Triton.

- Triton er en videreførsel af EU's kyniske politik om at fokusere på grænsebevogtning frem for at redde menneskeliv. Den politik har lige kostet mere end 700 mennesker livet.

- Danmark bør sætte skibe og ressourcer til rådighed for at hjælpe. Men hvis det blot handler om at styrke Triton, er det en katastrofe, for det betyder, at vi kommer til at have flere liv i Middelhavet meget snart igen.

- Vi skal insistere på, at EU's kyniske politik ændres, siger Villumsen til Ritzau.

Italien kørte indtil sidste år sin egen søge- og redningstjeneste, Mare Nostrum, som nu er afløst af EU-operationen Triton, der opererer i et mindre område og er fokuseret på kystbevogtning.

- Konsekvenserne har vi set i weekenden, lyder det fra Villumsen.

EU-Kommissionen foreslår som led i en 10-punktsplan for styrket EU-indsats på migrationsområdet, at man fordobler ressourcerne til Triton.

I den forbindelse sagde Lidegaard:

- Vi har fra dansk side tilkendegivet, at vi støtter og også er klar til at bidrage konkret fra dansk side, alt efter hvad EU og Triton-programmet har brug for.

/ritzau/

 

Dagens Gossip