EL får plads i Folketingets Præsidium og kontroludvalg

Enhedslisten rykker nu ind i kernen af de fem største partier i Folketinget, som har adgang til Folketingets Præsidium og Folketingets kontroludvalg for efterretningstjenesterne.

Det står klart, efter at Enhedslisten tirsdag vandt en lodtrækning i Folketinget mod SF om de eftertragtede pladser.

Normalt besættes pladserne af de fem største partier i Folketinget. Men da SF har mistet hele fire folketingsmedlemmer i det voldsomme opgør om partiets deltagelse i regeringen, er Enhedslisten og SF nu lige store. Derfor skulle der meget utraditionelt trækkes lod ved Folketingets åbning.

Her trak Folketingets aldersformand, Bertel Haarder, Enhedslistens navn op af den krukke, som også blev brugt ved den mest kendte lodtrækning i 1998, hvor Venstres Ivar Hansen vandt lodtrækningen om at blive formand for Folketinget over Socialdemokraternes Birte Weiss.

Det er første gang, at Enhedslisten får plads i præsidiet, som udgør Folketingets øverste ledelse.

Den plads går til Per Clausen, mens partiet endnu ikke har sat navn på, hvem der skal sidde i Folketingets såkaldte Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne. Det kaldes i daglig tale kontroludvalget.

Et oplagt bud er dog partiets retsordfører, Pernille Skipper, der har ført en kritisk linje overfor efterretningstjenesternes overvågning af danskerne.

En række borgerlige politikere har udtrykt bekymring over, at Enhedslisten får plads i kontroludvalget, fordi medlemmerne får indsigt i forsvarets og politiets efterretningstjenesters arbejder under tavshedspligt.

Enhedslisten har aldrig tidligere haft plads i udvalget, men Per Clausen forsikrer, at man vil respektere tavshedspligten i udvalget på linje med de øvrige partier.

Som medlem af præsidiet vil Per Clausen blandt andet kæmpe for, at Folketinget får skærpet muligheden for at undersøge regeringen gennem høringer i parlamentet.

Det skal være et alternativ til at kalde ministrene i et samråd eller nedsætte en kommission, som måske vil være år om at udrede en sag.

Samtidig vil Enhedslisten kæmpe for et offentligt register over lobbyisters besøg hos folketingsmedlemmer, så offentligheden kan følge med i, hvem der forsøger at påvirke hvilke politikere.

- Den åbenhed bør der være i vores parlamentariske system, siger Per Clausen.

/ritzau/