EL: Fint at starte med intern GGGI-undersøgelse

Den borgerlige opposition står sammen i kravet om en uvildig undersøgelse af rækken af fejl i Udenrigsministeriet, der torsdag førte til Christian Friis Bachs (R) fald fra posten som udviklingsminister.

Det sker, efter at det har vist sig, at Christian Friis Bach selv har været med til at blåstemple de kejserlige rejseregler, som Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har ladet sig befordre med i sit første år som bestyrelsesformand for klimaorganisationen GGGI.

Friis Bach anede ikke, at han selv godkendte reglerne tilbage i maj 2012, forklarede han torsdag på sit afskedspressemøde.

Og ingen i Udenrigsministeriet fortalte ham angiveligt om sagens rette sammenhæng før onsdag - dagen efter kommunalvalget - selvom oplysningerne kan have været i ministeriets besiddelse så langt tilbage som siden den 6. november.

Det er den officielle historie, og den bliver nu gransket af Udenrigsministeriet selv.

Og det må i første omgang række, mener regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten.

- Lad os nu se, hvad den interne undersøgelse bringer. Hvis der ikke kommer et resultat, kan det blive nødvendigt med en uvildig undersøgelse, men det er fint at starte med en intern, siger partiets retsordfører, Pernille Skipper.

Dermed stiller hun sig bag regeringen, der også står fast på, at en intern undersøgelse af hvem, der vidste - og ikke mindst ikke vidste - hvad hvornår, er at foretrække i første omgang.

- Interne undersøgelser har den fordel, at man sætter folk i gang, som kender systemet, så de kan gå til det på en mere umiddelbar måde, end når man sætter en ekstern undersøgelse i gang, siger Socialdemokraternes klimaordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

/ritzau/

 

Dagens Gossip