EL frygter: Horns Rev kan blive dyrere end planlagt

Skrevet af admin

05/12/2014

Mest læste i dag

Fredag formiddag var en udbygning af havvindmølleparken Horns Rev ved at falde på gulvet. Men fredag aften faldt en bred politisk aftale på plads, og Energistyrelsen kunne sende Horns Rev III i udbud.

- Selv om forløbet har været dumt, er det godt, at udbuddet af Horns Rev nu igangsættes, siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten.

Det var Venstre og Dansk Folkeparti, der pludselig trak i håndbremsen for udbygningen af Horns Rev. Det skete, efter EU-Kommissionen forbød Danmark at bruge de såkaldte PSO-energiafgifter til finansieringen af havvindmølleparken ud for Blåvandshuk.

En arbejdsgruppe skal nu se på, hvordan man i fremtiden kan finansiere projekter med vedvarende energi som Horns Rev.

Per Clausen er dog bekymret for, at hele debatten om Horns Rev i sidste ende kommer til at gå ud over de danske forbrugere.

- Dagens cirkus har skabt kaos og forvirring. Jeg håber ikke, det svækker troværdigheden bag udbuddet af Horns Rev og dermed fører til, at denne løsning bliver dyrere, siger Per Clausen.

- Paradokset i denne sag er, at DF og Venstres optræden meget nemt kan komme til at koste de danske elforbrugere dyrt, fordi tilliden til Danmark svækkes, mener han.

Det er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, dog ikke bekymret for.

- Udbuddet er blevet forsinket en dag. Jeg tror ikke, det kommer til at betyde en større usikkerhed og dermed en større regning til forbrugerne, siger han.

Havvindmølleparken Horns Rev er en del af det energiforlig, som den daværende S-R-SF-regering indgik i 2012 med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti. Forliget løber frem til 2020.

Men med fredagens aftale om at sende Horns Rev i udbud er der nu åbnet for en kattelem i energiforliget.

Kan forligspartierne ikke blive enige om en fremtidig finansiering af projekter med vedvarende energi som Horns Rev, er det muligt for dem at komme ud af forliget.

/ritzau/