EL: Kontrol med våben skal strammes efter terror

Det skal igen diskuteres, om hjemmeværnsfolk fortsat skal have våben i hjemmet.

Det mener Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen, efter at det er kommet frem, at det våben, som gerningsmanden ved weekendens terrorangreb brugte ved Krudttønden, var stjålet fra en hjemmeværnsmand ved et hjemmerøveri.

- Vi har brug for at stramme kontrollen med våben ovenpå de forfærdelige terrorangreb i København. Ikke mindst efter at det har vist sig, at det våben, som blev brugt i angrebene, er stjålet fra Hjemmeværnet, siger han til Ritzau.

- Vi må have en konkret diskussion af Hjemmeværnets våben. Det er helt uholdbart, at de våben kan havne i hænder på terrorister, siger han.

Udmeldingen fra Nikolaj Willumsen er et ekko af det krav, der lød fra Enhedslisten, De Radikale, SF og Socialdemokratiet i 2011, før den røde blok fik regeringsmagten.

Dengang skitserede SF's retsordfører Karina Lorentzen over for Jyllands-Posten problematikken således:

- Ethvert våben, der ligger og flyder i et hvilket som helst hjem, har et potentiale til at ende i de forkerte hænder.

Og Socialdemokraternes daværende retsordfører og senere justitsminister Karen Hækkerup var enig.

- Den tid, da det var vigtigt, at frivillige i Hjemmeværnet kunne komme direkte til våben, er forbi. Det er ikke længere relevant, at de kan komme til våben på deres privatadresser, sagde det nu forhenværende folketingsmedlem.

Ifølge Hjemmeværnet har 4328 af dets medlemmer våben derhjemme.

Nikolaj Villumsen siger onsdag, ligesom Hækkerup gjorde i 2011, at det er "dybt gammeldags", at hjemmeværnsfolk har våben i hjemmet.

- Det er ikke betryggende, det er tvært imod farligt, når vi konkret kan se, at det er et våben fra hjemmeværnet, som bliver brugt ved et forfærdeligt terrorangreb i København, siger han.

Han vil nu bede forsvarsminister Nicolai Wammen om at redegøre for omfanget af stjålne hjemmeværnsvåben.

- Og så vil jeg samtidig bede ham genoverveje, om det er fornuftigt, at Hjemmeværnet har våben derhjemme, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip