EL kræver uvildig undersøgelse af Skat efter skattely-læk

Skrevet af admin

03/03/2015

Dagens topnyheder

Enhedslisten kræver, at der bliver foretaget en advokatundersøgelse af Skat, efter at statskassen er gået glip af millioner af kroner, fordi Skat gennem seks år ikke reagerede på oplysninger om mange tusinde hemmelige bankkonti i storbanken HSBC i Schweiz.

- Skat har været fuldt vidende om, at de havde mulighed for at afsløre skatteunddragere, som havde gemt meget store beløb - milliardbeløb - i skattely. Og så har Skat intet gjort for at afsløre de her folk. Det er jo fællesskabet, som er gået glip af meget store summer. Det er intet mindre end skandaløst, siger Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, i en pressemeddelelse.

Skat gjorde intet for at undersøge, om det store materiale rummede oplysninger om formuer, som danskere havde gemt af vejen for Skat. Det viser Skats redegørelse af sagen til skatteminister Benny Engelbrecht (S).

- Imens myndighederne nidkært har kontrolleret kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse, har Skat ladet rige mennesker med store skjulte formuer slippe. Det er alvorligt for tilliden til Skat og er med til at slå tvivl om, om Skat fungerer som det skal, siger Frank Aaen.

Redegørelsen konstaterer, at Skat siden 2008 har haft "et kendskab" til lækagen fra HSBC, men at "ingen i Skat har forholdt sig til databasens eventuelle betydning for danske skattemæssige relationer", som det udtrykkes.

Skatteminister Benny Engelbrecht siger til Politiken, at han er "meget skuffet" over den del af sagen.

Men Enhedslisten er ikke tilfreds.

- For Enhedslisten er det afgørende, at der bliver ryddet op i Skat, og at vi kommer til bunds i, hvordan den her alvorlige pligtforsømmelse har fundet sted. Derfor kræver Enhedslisten nu en uvildig advokatundersøgelse af hele forløbet. Vi mener ikke er det er tilfredsstillende, at Skat undersøge sig selv, konstaterer Frank Aaen, der også har kaldt skatteministeren i samråd 26. marts.

/ritzau/