EL-krav til finanslov: Bilafgifter skal forhøjes markant

Det skal være dyrere at købe bil i Danmark, mener Enhedslisten, der i stedet vil bruge penge på billigere offentlig transport og bedre forhold for cyklister. Partiet vil have en omlægning af registreringsafgiften med ind i forhandlingerne om næste års finanslov, skriver Berlingske.

- Regeringen lovede i sit regeringsgrundlag en grøn omlægning af bilafgifterne, og de kan kun opfylde ambitionerne, hvis de får os og SF med. Men det er ved at være sidste udkald, hvis de skal nå det inden valget. Vi bør satse på den kollektive trafik, og det er der nogen, som skal betale for, siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, til avisen.

Konkret foreslår Enhedslisten, at de særlige fradrag for eksempelvis selealarmer og ABS-bremser bør afskaffes. De blev i sin tid indført for at tilskynde bilfabrikanterne til at lave mere sikre biler, men er i dag forældede, mener Enhedslisten. I stedet skal der skaffes knap fem milliarder kroner ved at lave en grøn modernisering af registreringsafgiften.

Ifølge interesseorganisationen Danske Bilimportører vil forslaget betyde, at en bil til omkring 100.000 kroner kommer til at koste 140.000 kroner.

Der er bred enighed blandt partierne på Christiansborg om at lægge afgiften om, men ikke om metoden. Det er langt fra alle partier, der er enige med Enhedslisten. Liberal Alliance vil helt fjerne registreringsafgiften, og Venstre vil skære toppen af den.

Ifølge skatteminister Benny Engelbrecht (S) har regeringen ikke opgivet ambitionerne om at modernisere registreringsafgiften inden regeringsperioden er slut.

- Hvad Enhedslisten godt kunne tænke sig, det må de tage med til forhandlingsbordet. Men helt generelt er det stadig regeringens ambition at gennemføre en provenuneutral omlægning af afgifterne på personbiler, skriver han i en mail til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip