EL: Lidegaard burde have informeret i Hedegaard-sag

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, er dybt forundret over udenrigsminister Martin Lidegaards (R) manglende information til Folketinget om den angivelige frigivelse af den dansker, som mistænkes for at affyre skud mod forfatteren Lars Hedegaard.

Enhedslisten mener, at det skal have konsekvenser for Danmarks forhold til Tyrkiet, hvis den tyrkiske regering har udleveret den mistænkte til den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

- Jeg er dybt chokeret over, at udenrigsministeren tilsyneladende har kendt til sagen uden at informere Folketinget.

- Ikke mindst i lyset af at vi torsdag i sidste uge havde en yderst relevant diskussion under et samråd om netop Tyrkiets relation til Islamisk Stat og modarbejdelse af kurderne i Kobani, der kæmper mod jihadisterne, siger han i en kommentar.

Den mistænkte mand blev fængslet i Tyrkiet tidligere i år. Danmark har siden krævet at få ham udleveret til retsforfølgelse, men nu er han ifølge mandens familie blevet løsladt.

Udenrigsminister Martin Lidegaard presser nu på for at få en officiel forklaring fra Tyrkiet.

Men Folketinget burde være blevet informeret, og derfor har Nikolaj Villumsen indkaldt til et hastesamråd med udenrigsministeren og justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Enhedslisten har desværre længe stået alene med kritikken af Tyrkiets tætte relation til IS.

- Alle partier i Folketinget og ikke mindst Dansk Folkeparti har efter min mening haft en naiv tilgang til den tyrkiske regering. Derfor er det også dybt problematisk, at vigtige oplysninger tilsyneladende er blevet tilbageholdt for Folketinget, siger han.

Københavns Politi hørte om løsladelsen af den sigtede mand for en uges tid siden. Det var gennem afhøringer af et medlem af den mistænktes familie, at politiet blev opmærksom på, at den 26-årige var blevet løsladt fra fængslet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip