EL: Lidegaards Thule-aktion er det eneste rigtige at gøre

Enhedslisten roser torsdag aften udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for at forsøge at sætte en kæp i hjulet på den omstridte udbudsproces om Thule-basen i Grønland, hvor et amerikansk skuffeselskab står til at løbe med milliardkontrakten.

- Det er rigtig godt, at udenrigsministeren har bedt USA om at stoppe udbudsprocessen i Thule Air Base, indtil der er fundet en tilfredsstillende løsning. Det var nøjagtigt, hvad Enhedslisten sammen med en række andre partier opfordrede udenrigsministeren til i går (onsdag, red.), siger Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen, i en pressemeddelelse.

Den store servicekontrakt om fremtidig drift og vedligehold af Thule-basen blev vundet af Exelis Services A/S, der er et skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus.

Kontrakten træder i kraft ved septembers udgang og løber syv år. Den samlede værdi af kontrakten er 2,4 milliarder kroner.

Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne.

- Det har lige siden valget af det amerikanske skuffeselskab stået klart, at USA handlede i strid med ånden i aftalerne mellem Rigsfællesskabet og USA, når de lod et amerikansk skuffeselskab deltage i udbudsrunden og oven i købet få lov til at vinde den. Derfor er det helt indlysende, at processen skal sættes i bero, lyder det fra Finn Sørensen.

Martin Lidegaard holdt torsdag aften møde med USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, hvor den danske minister luftede utilfredshed med forløbet.

- Jeg har i den forbindelse også opfordret til, at det amerikanske luftvåben suspenderer udbudsprocessen, indtil der er fundet en løsning mellem USA, Grønland og Danmark, siger Martin Lidegaard til Finans.dk.

/ritzau/

.

Dagens Gossip