EL: Lidegaards Thule-aktion er det eneste rigtige at gøre

Enhedslisten roser torsdag aften udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for at forsøge at sætte en kæp i hjulet på den omstridte udbudsproces om Thule-basen i Grønland, hvor et amerikansk skuffeselskab står til at løbe med milliardkontrakten.

- Det er rigtig godt, at udenrigsministeren har bedt USA om at stoppe udbudsprocessen i Thule Air Base, indtil der er fundet en tilfredsstillende løsning. Det var nøjagtigt, hvad Enhedslisten sammen med en række andre partier opfordrede udenrigsministeren til i går (onsdag, red.), siger Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen, i en pressemeddelelse.

Den store servicekontrakt om fremtidig drift og vedligehold af Thule-basen blev vundet af Exelis Services A/S, der er et skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus.

Kontrakten træder i kraft ved septembers udgang og løber syv år. Den samlede værdi af kontrakten er 2,4 milliarder kroner.

Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne.

- Det har lige siden valget af det amerikanske skuffeselskab stået klart, at USA handlede i strid med ånden i aftalerne mellem Rigsfællesskabet og USA, når de lod et amerikansk skuffeselskab deltage i udbudsrunden og oven i købet få lov til at vinde den. Derfor er det helt indlysende, at processen skal sættes i bero, lyder det fra Finn Sørensen.

Martin Lidegaard holdt torsdag aften møde med USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, hvor den danske minister luftede utilfredshed med forløbet.

- Jeg har i den forbindelse også opfordret til, at det amerikanske luftvåben suspenderer udbudsprocessen, indtil der er fundet en løsning mellem USA, Grønland og Danmark, siger Martin Lidegaard til Finans.dk.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip