EL: Ny aftale skal bekæmpe overbelægning på sygehuse

Sundheden sikres knap 6,5 milliarder kroner ekstra over fire år. Dels har regeringen afsat fem milliarder kroner i sin sundhedspakke, dels bruger regeringen halvanden milliard kroner mere i en aftale på finansloven med SF og Enhedslisten.

Det oplyser Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix om aftalen, som ventes endelig færdig tirsdag.

- Det ser ud til, at sundhedsområdet prioriteres med 6,5 milliarder kroner de næste fire år. Ud over aftalen vil regeringens forslag prioritere hurtig kræftudredning og bedre behandling af patienter med en kronisk sygdom, siger Stine Brix til Ritzau.

Af aftalens halvanden milliard kroner bruges kun 100 millioner kroner næste år. Heraf går 50 millioner til at fjerne ældre patienter fra hospitalsgange og 35 millioner kroner på fødeafdelinger.

- Når der ligger patienter på gangene, bliver patienterne mere syge. De dør hyppigere, end de ellers ville gøre. Så overbelægning på hospitalerne er ganske alvorlig. Sygeplejerskerne kan ikke nå rundt og se faretegn, siger Stine Brix.

Overbelægning er især er problem i Region Hovedstaden med mange færdigbehandlede ældre patienter på hospitalerne i Hvidovre, Herlev og Glostrup.

Fødeafdelinger forbedres også, fortæller hun.

- Jordemødre og nybagte forældre har fortalt om fødselsforløb, som på ingen måde ikke har været i orden. I Region Hovedstaden er jordemødre mest presset på deres arbejdsmiljø, siger Stine Brix.

Aftalen afsætter også penge til at forebygge selvmord og bekæmpe hormonforstyrrende stoffer, som mistænkes for at forringe mænds sædkvalitet, oplyser hun.

Af regeringens pakke på fem milliarder kroner går halvanden milliarder kroner til kronisk syge som diabetikere, KOL-patienter og gigtramte. Der afsættes 1,1 milliarder kroner til bedre kræftbehandling, så kræftsyge opdages før. Samme beløb bruges til mere forskning og bedre kvalitet i sundhedssektoren.

Endelig får de praktiserende læger én milliard kroner til at opdage kræft- og kroniske sygdomme.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der først vil sige noget, når aftalen er faldet endeligt på plads.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip