EL og SF: Danmark bør støtte kurdere i Kobani med våben

Danmark bør levere våben og humanitær hjælp til de kurdere, der kæmper mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i den syriske by Kobani, der ligger på grænsen til Tyrkiet.

Det mener Enhedslisten, der foreslår, at det danske Hercules-fly i området kaster våben ned til kurderne, der kæmper mod IS i Nordirak, hvorefter de irakiske kurdere skal bringe våbnene gennem Tyrkiet, over grænsen og ind i Kobani.

SF er enig i, at regeringen bør se på, hvordan man kan hjælpe kurderne i Kobani, herunder muligheden for levere våben, men har endnu ikke et konkret forslag. Det har Enhedslisten dog.

- De kæmper en modig, men ensom kamp og har brug for tunge våben for at slå angrebet fra IS tilbage. En oplagt mulighed er at give kurderne i Nordirak lov til at bringe våben ind til Kobani.

- Man kan køre dem igennem Tyrkiet direkte til Kobani, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

Kobani ligger blot få kilometer fra den syrisk-tyrkiske grænse.

Den udmelding kommer efter, at den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, mandag sagde, at Tyrkiet er begyndt at hjælpe irakiske kurdere med at krydse landets grænser til Syrien, så de kan slutte sig til kampen mod IS.

Meldingen fra Ankara udgør en betragtelig kursændring fra Tyrkiet, der indtil nu har afvist at lade kurdiske soldater krydse dets grænser, fordi den kurdiske gruppe YPG, der kæmper mod IS, har tætte bånd til en anden kurdisk gruppe PKK, som står på både Tyrkiets, Natos og EU's terrorlister.

- Tyrkiet har modarbejdet kurderne i Kobani. Det letteste ville være at sende våbnene direkte over den tyrkiske grænse uden at involvere kurderne i Nordirak, men det har Tyrkiet været imod, fordi de hellere vil modarbejde kurderne end at bekæmpe IS, siger han.

Torsdag mødes partierne i Udenrigspolitisk Nævn, hvor Enhedslisten og SF vil bringe emnet op. Enhedslisten forestiller sig, at pengene findes indenfor forsvarsbudgettet, ligesom missionen i det nordlige Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip