EL og SF kræver landbrugsstøtten omlagt i grøn retning

Mens regeringspartierne ifølge Politiken er internt uenige om, hvor stor en del af EU's støtte til de danske landbruger, der skal omlægges til grønne formål via de såkaldte landdistriktsmidler, er der enighed at spore hos regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF.

De to partier mener, at Danmark bør omlægge de maksimale 15 procent, så de rettes mod at sikre mere miljø, natur og anden grøn udvikling i landbruget. Senest 1. august skal regeringen meddele den ønskede procentsats til EU-Kommissionen.

- Det er helt afgørende, at vi i fremtiden får omstillet vores fødevareproduktion, så den bliver miljømæssigt mere bæredygtig, og så der lægges langt mere vægt på god dyrevelfærd.

- Derfor bør regeringen omlægge anvendelsen af EU-landbrugsstøtten, så den kan understøtte en sådan udvikling, siger Per Clausen, fødevareordfører for Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Radikale ønsker ifølge Politiken en "stor" procentdel overflyttet, mens Socialdemokraterne vil overflytte en procentdel tæt på nul.

SF's miljøordfører, Steen Gade, siger til Politiken, at Danmark har "voldsomt" brug for at overflytte alle 15 procent til grønne formål.

Han henviser ifølge avisen til, at overflytningen er en stor del finansieringsgrundlaget for de anbefalinger, som regeringens egen natur- og landbrugskommission kom med sidste år, og som skal gavne både natur og landbrug.

Per Clausen mener, at en omlægning kan styrke det danske landbrug på sigt.

- I stedet for at satse på en stor produktion af relativt billige produkter, bør vi satse langt mere på produkter af høj kvalitet, hvor forarbejdning sker lokalt og kan skabe nye arbejdspladser i hele Danmark, også i de områder, hvor udviklingen i dag går dårligt, siger han.

Ifølge Politiken har eksempelvis Frankrig besluttet at flytte tre procent, Tyskland 4,5 procent og England 10,8 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip