EL om lavere ydelser: Regeringen skal tage skarp afstand

Skrevet af admin

07/04/2015

Mest læste i dag

Enhedslisten tager skarp afstand fra et forslag om at slanke de sociale ydelser og kræver, at en samlet regering også tager afstand fra det.

Sådan lyder det fra partiets socialordfører, Finn Sørensen, efter at Dansk Arbejdsgiverforening, DA, foreslår at skære i en række overførselsindkomster som førtidspension over sygedagpenge og til kontanthjælp.

- DA's udspil er ikke kun et groft angreb på arbejdsløse, kronisk syge og mennesker med handicap. Vi kan alle blive ramt af arbejdsløshed og sygdom, og så har vi krav på en fair behandling og økonomisk tryghed.

- Det er ikke nok, at Socialdemokraterne lægger luft til DA's udspil. Trygheden for lønmodtagerne er et af de helt centrale spørgsmål i valgkampen. Derfor må en samlet regering tage skarp afstand fra DA's udspil, siger Finn Sørensen i en pressemeddelelse.

DA vil sænke kontanthjælpen for forsørgere over 30 år med over 1000 kroner om måneden, mens sygedagpenge og førtidspension skal beskæres med over 4000 kroner.

Sker det, vil alle tre ydelser ligge på det samme niveau på lidt over 13.500 kroner om måneden.

- Der er ingen dokumentation for, at der kommer flere i arbejde, fordi vi tager pengene fra de arbejdsløse og de syge. DA's egentlige formål er at presse lønningerne nedad, siger Finn Sørensen.

Ifølge DA vil Danmark kunne finde offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner og få 85.000 flere til rådighed på arbejdsmarkedet.

SF kalder det nye forslag for "vanvittig asocialt".

- Det vil skabe større fattigdom, hvor flere vil havne på gaden som hjemløse. Dette er umenneskeligt, og derfor siger SF nej til forslaget. Det vil i øvrigt heller ikke bringe flere i arbejde - kun gøre folk fattigere.

- Kontanthjælpsmodtagere skal hjælpes individuelt i stedet herunder også med uddannelse, når de kan magte det, siger arbejdsmarkedsordfører for SF, Eigil Andersen.

/ritzau/