EL: Salg af energidrikke til børn bød forbydes

Enhedslisten vil have fødevareministeren til at undersøge, om det er muligt at forbyde salg af energidrikke til børn.

Opfordringen fra partiet kommer på baggrund af en artikel i Jyllands-Posten tirsdag.

Avisen skriver, at flere og flere børn og unge søger hjælp hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, fordi de føler sig utilpasse med blandt andet hjertebanken og forhøjet blodtryk efter at have drukket de koffeinholdige energidrikke.

- Energidrikke er meget skadelige for børn og deres evne til at lære. Derfor er det meget vigtigt at stoppe deres indtag af disse drikke, siger Enhedslistens ordfører på fødevareområdet, Per Clausen.

- Jeg vil derfor bede fødevareministeren om at overveje, hvilke muligheder han har for at forbyde salget af disse drikke til børn eller i det mindste at kræve, at disse drikke ikke placeres sammen med drikke, der ofte drikkes af børn, siger han.

Både den ansvarlige overlæge for Giftlinjen på Bispebjerg samt Forbrugerrådet Tænk opfordrer detailhandlen til at fjerne energidrikke fra sodavandsafdelingerne.

Idéen bliver dog afvist af både Coop og Dansk Supermarked. Begge kæder pointerer, at de følger reglerne og tydeligt gør opmærksom på, at energidrikke er uegnede for børn.

- Det virker kynisk, at butikskæderne ikke vil fjerne energidrikke fra sodavandsafdelingerne, selv om placeringen her medvirker til, at børns forbrug af energidrikke er vokset markant, siger Per Clausen.

Energidrikke blev tilladt herhjemme i 2009. I 2012 var salget næsten femdoblet til ni millioner liter om året.

- Det voldsomt stigende forbrug af disse drikke udgør også et generelt sundhedsproblem og det er derfor ærgerligt, at EU har tvunget os til at tillade dem. Set i lyset af udviklingen bør vi overveje at gennemføre en mere offensiv oplysningskampagne om disse drikkes skadelige effekter, mener Per Clausen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip