EL: Slagtet retshjælp er en katastrofe

Skrevet af admin

|

01/12/2013

Dagens topnyheder

Regeringen droppede Enhedslisten som samarbejdspartner til næste års finanslov, og med det parlamentariske grundlag uden for døren røg også hver tredje tilskudskrone til borgernes gratis retshjælp.

Det er en katastrofe for de borgere, der normalt bruger retshjælpskontorerne til at gennemskue alt fra huslejekontrakter til købekontrakter, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

- Det er mildest talt en katastrofe for retshjælpsinstitutionerne. Der var kommet flere til på grund af aftalen for 2012, og det betyder, at samtlige institutioner får færre penge nu, siger hun til Ritzau.

- Jeg frygter, at det kommer til at betyde, at institutioner må lukke eller i bedste fald skære kraftigt ned på for eksempel åbningstiden, lyder det.

Regeringen, Venstre og De Konservative har sat godt 14 millioner kroner af til borgernes gratis retshjælp, hvor der de sidste to år er sat 21,7 millioner kroner af.

- Det rammer ikke dem med tykke tegnedrenge, men derimod dem, der har allersværest ved at gennemskue systemet og har mest brug for den gratis retshjælp, siger Pernille Skipper.

- Jeg er virkelig bekymret for, hvad det her kommer til at betyde, hvis vi ikke finder pengene inden for de næste dage, fortæller retsordføreren.

- Vi tager kontakt til regeringen for at se, om der ikke er penge et eller andet sted, så vi kan sikre retshjælpen til næste år, lyder det.

SF's retsordfører og formand for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen, er tilhænger af forbedret retshjælp.

Hun kan godt se, at nedskæringen "er et skridt i den forkerte retning", men hun vil ikke love flere penge til retshjælpen.

/ritzau/