EL: Staten sparer sig til smalhans og lav vækst

Regeringen skyder så skævt i sin økonomiske politik, at væksten i år er halveret til 0,7 procent af BNP mod det dobbelte skøn i august. Lavvækst skyldes, at regeringen fejlagtigt sænker virksomhedernes selskabsskat, men sparer for meget i det offentlige.

Sådan læser Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, Økonomisk Redegørelse, som regeringen fremlagde torsdag.

- Det fejlagtige vækstskøn viser, at de store skattelettelser til virksomhederne ikke har sat gang i investeringerne. Skatte- og afgiftssænkningerne har simpelt hen ikke skabt arbejdspladser, siger Frank Aaen i en skriftlig kommentar.

Han skoser regeringen for at spare alt for meget i det offentlige, som ikke trues af store underskud.

I år får de offentlige finanser et plus på 1,8 pct. af BNP. Det ligger langt inden for tærsklen for underskud i budgetloven. Den stramme finanspolitik rammer væksten, mener Frank Aaen.

- Jeg har i flere år sagt, at krisen bliver langvarig, og vi kan ikke vente på, at virksomhedsbosser eller finansmarkedet finder det opportunt at investere og dermed skabe arbejdspladser, siger Frank Aaen.

Derfor vil han investere mere i grøn omstilling, kollektiv trafik og velfærd.

- Det er rent spin, når Bjarne Corydon siger, at han fører en lempelig finanspolitik. Det er en forkert finanspolitik i en krisetid, siger Frank Aaen.

Han påpeger, at der i år bliver 3000 færre offentligt ansatte, mens det offentlige forbrug som sædvanlig lander lavere end planlagt.

- Det skyldes regeringens tossede budgetlov, der sanktionerer kommuner og regioner, så de bruger færre penge, end der er budgetteret med. Det er hul i hovedet i en krisetid og koster arbejdspladser og velfærd, mener Frank Aaen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip