EL: Stoltenberg ville gøre mere gavn i FN eller OSCE

Jens Stoltenberg burde have gået efter en toppost i FN eller OSCE frem for Nato.

Som generalsekretær i Nato bliver nordmandens opgave nemlig at stille sig i spidsen og argumentere for, at landene bruger flere penge på militær og prioriterer oprustning, mener Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Jeg havde hellere set, at Stoltenberg havde brugt sine kræfter på en ledende post i enten FN eller OSCE, hvor han kunne spille en rolle i eksempelvis at få skabt en politisk løsning i den konflikt, der foregår i Ukraine lige nu, siger forsvarsordføreren.

I øjeblikket mener Nikolaj Villumsen, at det internationale samfund har et stort behov for at få løst nogle af de presserende konflikter, som finder sted rundt om i verden.

- Der bidrager Nato med oprustning, hvor FN og OSCE bidrager til at finde en politisk løsning, siger han.

- Derfor havde jeg hellere set en stærk stemme som Stoltenbergs i de andre internationale organisationer frem for Nato, uddyber Nikolaj Villumsen.

Når den tidligere norske statsminister træder til som generalsekretær i Nato, kommer han til at skulle afløse danske Anders Fogh Rasmussen.

- Umiddelbart er det en fordel med Stoltenberg frem for Anders Fogh, der er kendt for sin ulovlige krig i Irak og nære venskab med den tidligere amerikanske præsident, George W. Bush, lyder det fra Nikolaj Villumsen.

- Men enhver ved, at det i realiteten er USA, der bestemmer i Nato. Derfor kommer Stoltenberg nok ikke til at flytte mange kommaer, når han først træder til.

Jens Stoltenberg er 55 år og har været formand for Arbeiderpartiet siden 2002. Han har i to perioder været norsk statsminister, men mistede senest regeringsmagten ved valget sidste efterår.

/ritzau/

 

Dagens Gossip