EL-top banker ordfører på plads: Vi truer ikke Thorning

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, varmede fredag op til weekenden med at få et gevaldigt gok i nødden af sin partiledelse.

Det sker, efter at han til TV2 News kædede regeringens håndtering af overvågnings-sagen sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) fortsatte karriere.

- Vælgerne kan bruge deres sunde fornuft. Hvis Helle Thorning ikke kan, så er det her vigtigere, end om Thorning er statsminister i fire, otte eller 12 år, sagde Christian Juhl.

Han truede også med at forlange en debat i Folketinget om fortsat opbakning til statsministeren, hvis ikke regeringen vil undersøge omfanget af amerikansk overvågning i Danmark.

Men de udtalelser var "kluntede", lyder det nu fra medlem af Enhedslistens gruppeledelse, næstformand Pernille Skipper.

- De udtalelser står helt for Christian Juhls egen regning. Jeg tror, han har fået udtalt sig lidt for kluntet, siger Pernille Skipper til Ritzau.

- Enhedslisten arbejder for at få en undersøgelse af, om den amerikanske efterretningstjeneste overvåger danskerne - lovligt eller ulovligt - og vi arbejder for at få et flertal for det, om det så er med højre- eller venstrefløjen i Folketinget, siger hun.

Enhedslisten har sammen med et flertal uden om regeringen krævet, at regeringen beder Datatilsynet om at undersøge omfanget af udenlandsk overvågning i Danmark.

Men det krav er foreløbig stødt på grund.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har understreget, at han slet ikke har bemyndigelse til at bede Datatilsynet iværksætte undersøgelser.

Men det stopper ikke Enhedslisten, der er parat til at nedsætte et uafhængigt udvalg under ledelse af en dommer eller en kommission, der skal grave i omfanget af overvågning af danskere, siger Pernille Skipper.

/ritzau/

 

Dagens Gossip