EL: Tyrkiet sætter dansk tillid over styr i Hedegaard-sag

Det er uacceptabelt, at de tyrkiske myndigheder har løsladt den danske statsborger, der er sigtet for at skyde mod forfatteren Lars Hedegaard og har siddet fængslet i Tyrkiet siden april.

Men det er "endnu mere grotesk", hvis den 27-årige mand med libanesiske rødder er blevet sat på fri fod som led i en fangeudveksling med den militante oprørsgruppe Islamisk Stat (IS), siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Det her er et kæmpe problem, og et kæmpe tillidsbrud mellem den tyrkiske regering og Danmark, udtaler han i en pressemeddelelse.

- Har Tyrkiet udvekslet fanger med IS, er sagen ganske meget større end en udleveringssag om en enkeltperson. Så har Tyrkiet svigtet det internationale samfunds forsøg på at bekæmpe IS, og det har formentlig overtrådt FN's klare beslutning om bekæmpelse af IS, udtaler han.

Forleden kom det frem, at den formodede gerningsmand angiveligt var blevet løsladt. Søndag er en dansk delegation vendt hjem fra Tyrkiet, hvor myndighederne har bekræftet de forlydender.

Tyrkerne har dog ikke kunnet svare på, hvornår løsladelsen fandt sted, og hvorfor den 27-årige mand ikke længere er fængslet.

I både dansk og tyrkisk presse er der blevet spekuleret i, at manden skulle være indgået i en større fangeudveksling mellem Tyrkiet og IS, men de oplysninger er ikke blevet bekræftet.

Sagen er på dagsordenen på et møde i Udenrigspolitik Nævn torsdag. Her forventer Nikolaj Villumsen, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) præsenterer en plan for, "hvordan regeringen ønsker at lægge pres på den tyrkiske regering".

Justitsminister Mette Frederiksen (S) finder det "helt uforståeligt", at løsladelsen har fundet sted.

Hun forsikrer, at den danske regering vil holde Tyrkiet fast på, at man skal have en forklaring hurtigst muligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip