EL: Vækstplan må ikke gå ud over grønne ambitioner

Enhedslisten kræver, at regeringens klima- og energimålsætninger fastholdes, selv om regeringen i sin kommende vækstplan lægger op til at lempe energiafgifterne - de såkaldte PSO-afgifter - med 5,8 milliarder.

- Vi går ud fra, at regeringen har en plan for, hvor man vil skaffe de 5,8 milliarder kroner til investeringer i vedvarende energi fra, når PSO-afgiften sættes ned for erhvervslivet.

- Og at dette sker, uden at regningen væltes over på de almindelige forbrugere og skatteydere eller ved forringelser på velfærden, siger Enhedslistens energi- og klimaordfører, Per Clausen, i en kommentar til planen.

- Umiddelbart er det tåbeligt at bruge så mange penge på generelle lettelser af PSO'en, da energiudgifterne kun har marginal betydning for langt de fleste virksomheder i Danmark, mener han.

Per Clausen foreslår, at regeringen i stedet målrettet går ind og hjælper de mest energiforbrugende virksomheder på betingelse af, at de yder en ekstraordinær indsats for at reducere deres energiforbrug.

- En generel nedsættelse af PSO-afgiften vil føre til et øget energiforbrug, og det er et klart krav fra Enhedslisten, at der gennemføres initiativer, der neutraliserer dette, siger han.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) understreger over for Jyllands-Posten, at vækstplanen ikke vil hæmme regeringens klimamål.

- Danmark bliver ført endeligt ud af krisen med disse temmelig mange penge, som vi tilfører - samtidig med at vi fastholder de grønne ambitioner, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Regeringen har blandt andet en målsætning om en reduktion af CO2-udslippet på 40 procent i 2020 i forhold til udslipsniveauet i 1990.

/ritzau/

 

Dagens Gossip