EL vil undgå lastbilsalg til diktaturstater med sortliste

Det er et kæmpe problem, at Forsvarets aflagte lastbiler er endt i hænderne på militæret i diktaturstaten Eritrea.

Det mener Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, der trækker forsvarsminister Peter Christensen (V) i samråd.

Berlingske har gennemgået FN-dokumenter og salgsmateriale fra Forsvaret, og ifølge avisen er mindst 12 af Forsvarets aflagte lastbiler havnet hos militæret i Eritrea, som er kendt for at have et brutalt diktatur.

- Det er dybt problematisk, at lastbiler fra Danmark havner i Eritrea. Danmark bør ikke medvirke til opbyggelsen af hæren i det brutale militærdiktatur, der er under embargo fra FN, siger Nikolaj Villumsen.

Ifølge FN er handlen et brud på våben­embargoen, der blandt andet betyder, at man ikke må forsyne styrets militær med våben eller udstyr, der kan bruges til militære formål.

Det danske forsvar er ifølge avisen dog ikke mistænkt for at have brudt våbenembargoen. Derimod er det to norske mellemmænd, som ifølge FN og den norske efterretningstjeneste, har brudt embargoen.

Derfor foreslår Nikolaj Villumsen, at man i højere grad undersøger køberne, inden man sælger aflagte lastbiler.

- Man bør lave en sortliste over de virksomheder, der tydeligvis forbryder sig mod FN's beslutninger. Der skal laves et kædeansvar, siger Enhedslistens udenrigsordfører.

- Det helt grundlæggende problem er, at man i Forsvaret ikke har regler, der forhindrer, at det her kan ske, og derfor er der behov for en ændring, tilføjer han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip