Elbiler koster statskassen 165.000 kr. per stk.

Salget af elbiler begynder for alvor at tage fart i Danmark. Og dermed vokser også statens tab ved afgiftsfritagelsen.

Nu kommer to økonomer fra Københavns Universitet med beregninger, der viser, hvor meget statskassen faktisk mister i indtægter, når danskerne køber en elbil uden afgift.

- Hvis man går ud fra, at elbiler vil være fritaget for afgift de næste tre år, vil det koste statskassen to milliarder kroner, siger stud.polit. Silas Uttenthal Nørbjerg.

I 2014 satte salget af elbiler rekord med 1575 solgte biler. Det var næsten lige så mange som de tre foregående år tilsammen.

Udgangspunktet for de to studerendes beregninger er, at køberne af en elbil ellers ville have købt en benzin- eller dieselbil i samme prisleje. De har baseret beregningen på et vægtet gennemsnit af de fem mest solgte elbiler i 2014. Konklusionen er klar:

- En gennemsnitlig bil koster 376.813 kroner, hvoraf afgift er 205.000 og moms 34.000 kroner. Det vil sige, at statskassen får 240.000 kroner, mens en elbil til samme pris giver kun momsen, dvs. cirka 75.000 kroner, i statskassen, siger Silas Uttenthal Nørbjerg.

Tabet for statskassen er dermed i runde tal 165.000 kroner per elbil.

Regeringen besluttede for nylig at forlænge afgiftsfritagelsen med et enkelt år. Skatteministeriet vurderede i den forbindelse, at prisen for et enkelt års afgiftsfritagelse ville være 450 millioner kroner.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) slår da også fast, at elbiler ikke kan fortsætte med at være afgiftsfri i længden.

- I 2016 vil regeringen forlænge afgiftsfritagelsen for elbiler med et år. Samtidig arbejder regeringen på en langsigtet og holdbar løsning, hvor elbilerne indfases gradvist i det almindelige afgiftssystem over en årrække efter 2016, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip