Elendige nøgletal giver ny frygt for europæisk økonomi

Selv om de europæiske ledere det seneste år flere gange har erklæret den økonomiske krise for overstået, er situationen i nogle af de store eurolande nu igen ved at blive så alvorlig, at der er brug for ny handling.

Derfor har stats- og regeringscheferne på lørdagens EU-topmøde i Bruxelles taget godt imod en invitation fra den italienske regering til et særmøde til oktober for igen at se på, hvad man kan gøre for at bekæmpe den alarmerende høje ungdomsarbejdsløshed.

Det er samtidig besluttet, at lederne fra de 18 eurolande i løbet af efteråret skal samles ekstraordinært for at se på, hvad de kan gøre i deres kreds for at sparke gang i økonomien.

- Økonomiske nøgletal har de seneste uger bekræftet, at den økonomiske genrejsning - især i eurozonen - er svag, inflationen er usædvanligt lav, og arbejdsløsheden er uacceptabelt høj, hedder det blandt andet i topmødets sluterklæring.

Italien er et af de lande, der i øjeblikket har størst problemer. Landets statistiske kontor offentliggjorde i torsdags nye tal, der bekræftede, at Italien er i en såkaldt "triple dip" recession.

En recession er defineret som to eller flere på hinanden følgende kvartaler med faldende vækst i landets bruttonationalprodukt. Dobbeltdip er, når det sker igen kort efter, man troede, at der var rettet op. Og triple er altså, når det sker tredje gang.

Både Italien og Frankrig, der er blandt EU's største økonomier, har svært ved at leve op til EU's strenge budgetkrav, der sætter grænser for størrelsen af det offentlige underskud og gæld.

Italien har med støtte fra Frankrig de seneste måneder presset på for, at det skal være tilladt at overskride de fastsatte grænser, hvis underskuddet vokser, fordi et land bruger penge på initiativer, der skal skabe arbejdspladser og få gang i væksten.

Den unge, bramfri italienske regeringsleder, socialisten Matteo Renzi, har bragt sig på kollissionskurs med Tysklands strikse fortolkning, efter at han har stillet sig i spidsen for kravet om større fleksibilitet i regelsættet.

- Europa må handle om mere end spreads (forskel mellem indlåns- og udlånsrenter, red.), regler og budgetter, siger Renzi ifølge nyhedsbureauet Reuters til pressen efter lørdagens topmøde.

Ifølge en talsmand for Renzi vil særtopmødet i Italien blive afholdt 7. oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip