Elever i 3. og 4. klasse lider af eksamensangst

Det er ikke kun skoleelever i 9. klasse, der i disse dage er pressede over folkeskolens afgangseksamen, og som i nogle tilfælde udvikler angst over for test og prøver.

Det samme er også ved ske på de mindre klassetrin, helt ned til 3.-4. klasse. Sådan lyder advarslen fra skolepsykologer, en forsker og eleverne selv, skriver Kristeligt Dagblad.

Samtidig får man hos Danske Skolelever stadig flere henvendelser fra stadig yngre elever, der har det svært med de test og prøver, som er indført allerede fra 0. klasse.

Også flere lærere oplever børn, der nægter at tage prøverne, går i baglås under prøverne eller bliver kede af det, når de efterfølgende sammenligner resultaterne.

Årsagen skal findes i den generelle tendens, hvor unge i dag stiller meget høje krav til sig selv. Det siger skoleelevernes formand, Miranda Wernay Dagsson.

- Vi kan høre, at der selv i de mindre klassetrin er opstået en tankegang om, at man ikke vil skuffe hverken sig selv, sin lærer eller sine forældre. Prøverne fylder virkelig meget, for langt de fleste har et stort behov for at vise, hvad de kan, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Den samme udvikling oplever man i forældreforeningen Skole og Forældre, hvor en del forældre til især sårbare børn er begyndt at henvende sig med bekymringer om, hvordan præstationskulturen vil påvirke deres barn.

Det gælder ikke mindst, hvis barnet er højt begavet, og derfor har høje forventninger til sig selv.

Udviklingen er dybt foruroligende, mener formand for Pædagogiske Psykologers Forening, Bjarne Nielsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip