Elever: Snyd er ekstrem reaktion på syg karakterkultur

admin

425 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er man chokeret over, at 27 personer onsdag er sigtet for eksamenssnyd i forbindelse med optagelse på de videregående uddannelser.

- Det er meget ekstremt, lyder det fra forkvinde Veronika Ahrensbøll Schult.

Flere af de sigtede personer har med falske papirer søgt ind på uddannelserne uden at have en gymnasial eksamen, mens andre har en gymnasial eksamen med et væsentligt lavere karaktergennemsnit end det, der fremgik af det uægte bevis.

En sminkning af eksamensbeviser, som Veronika Ahrensbøll Schult mener, er en desperat handling, der kan skyldes de meget høje standarter, der er for at blive optaget på uddannelserne.

- Jeg ser det som et udtryk for, at der er nogen, der reagerer på problematisk vis på et problem omkring en syg kultur om karakterer. Det er i virkeligheden at tage en reaktion på et karakterpres til en ekstrem handling, siger hun.

I DGS slår man fast, at man finder snyd helt uacceptabelt. Men flere tidligere omtaler af snyd med blandt andet SRP-opgaver, får eleverne til at mene, at man bør sætte ind og sørge for at sænke de høje krav til eleverne.

- Hvis man vil sørge for, at det ikke breder sig generelt, det her med at snyde med karakterer, så må man se på, hvad der ligger bag. Og det er, at der er så vanvittigt høje snit til nogle af de videregående uddannelser, siger hun.

Ifølge hende kan man tydeligt mærke, at antallet af uddannelser, der kræver over 10 i snit, de sidste fem år er steget markant.

- Som elev kan man godt føle, at det med at få et syvtal er med til at lukke en masse døre, lyder det.

Sagen om de 27 sigtede personer opstod allerede i 2013, da Styrelsen for Videregående Uddannelser opdagede, at 19 personer havde søgt ind på en videregående uddannelse med uægte eksamensbeviser.

Siden har politiet fundet ud af, at yderligere fem skal have søgt ind med falske beviser. I alt 27 personer er sigtet i sagen. Kun en enkelt skal dog have læst på sit studie, da personen blev sigtet.

/ritzau/