Eliteforsker går i nærkontakt med udsatte unge

Skrevet af John Meyer

15/01/2013

Mest læste i dag

Sytten unge forskere fra Københavns Universitet får nu en eftertragtet Sapere Aude-bevilling fra Det Frie Forskningsråd. En af dem er den 35-årige sociolog Tea Torbenfeldt Bengtsson, der vil bruge pengene på at undersøge, hvilken betydning kriminalitet, misbrug og selvskade har for anbragte unge – set med de unges egne øjne.


- En stor del af de danske unge, der er anbragt uden for hjemmet, er involveret i kriminalitet, misbrug eller selvdestruktive handlinger. I mit projekt undersøger jeg, hvordan de unge selv forstår deres egne risikofyldte handlinger, og hvordan de skaber mening med det, de gør. Projektet kan bidrage til at give en større forståelse af, hvordan de unge tænker, og jeg håber, at de unges eget perspektiv og egne oplevelser med tiden kan bruges aktivt til at hjælpe de unge, siger Tea Torbenfeldt Bengtsson, der er adjunkt på Københavns Universitet.


Tættere på de unge
Tea Torbenfeldt Bengtsson modtager knap 1 mio. kr. til sit projekt 'UngeLiv – et forskningsprojekt om betydningen af risikofyldte handlinger for anbragte unges overgang til voksenlivet.

- Bevillingen giver mig mulighed for at komme tættere på de unge. Jeg vil blandt andet lade de unge lave videodagbøger, som styrker mulighederne for at få de unges eget perspektiv frem, siger Tea Torbenfeldt Bengtsson, der har stor erfaring med at forske i udsatte unges liv og bl.a. har skrevet ph.d.-afhandling om unge anbragt på sikrede institutioner.