Elitesoldater strides om, hvem der dræbte Osama bin Laden

Et opgør om, hvem der affyrede det dræbende skud mod Osama bin Laden i Pakistan, vækker national opsigt i USA.

Over tre år efter, at lederen af al-Qaeda blev skudt og dræbt af amerikanske kommandosoldater, har den tidligere elitesoldat Robert O'Neill, der i dag er 38 år, i et interview med avisen Washington Post sagt, at det var ham, der affyrede det dræbende skud.

Det modsiger en beretning fra en anden tidligere elitesoldat, Matt Bissonnette, som også deltog i angrebet i Pakistan i 2011. Han har i en bog, der udkom i 2012, givet en anden udlægning af, hvem der skød al-Qaeda-lederen i dennes skjulested i en muromkranset ejendom i byen Abbottabad.

Soldater fra den amerikanske flådes specialenhed Navy Seals er sædvanligvis bundet af tavshedsløfter om, at de ikke må udtale sig offentligt om deres handlinger i korpset.

Det var planen, at O'Neill senere i denne måned skulle afsløre sin identitet i et interview med tv-stationen Fox News, der havde bebudet, at det ville afsløre identiteten på "The Man Who Killed Osama bin Laden".

Men tidligere elitesoldater fra Seals er kommet tv-udsendelsen i forkøbet og har offentliggjort hans navn før interviewet i protest mod O'Neills brud på tavshedsløftet.

O'Neill siger, at han og en anden mand, hvis navn ikke er offentliggjort, under operationen løb op ad trapperne til tredje sal i bygningen, hvor bin Laden skjulte sig. De så ham åbne en dør et øjeblik og stikke hovedet ud.

Den unavngivne elitesoldat, der ledede gruppen, skød mod ham, men ramte ikke, siger O'Neill.

Et øjeblik efter gik O'Neill, siger han selv, ind i værelset og skød al Qaeda-lederen i hovedet med flere skud. Men i sin bog "No Easy Day" skriver Bissonnette, at det var gruppelederen, der dræbte Osama bin Laden.

- To forskellige personer, der fortæller to forskellige historier af to forskellige grunde, sagde han i et interview med NBC torsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip