Embedsfolk i bilagssag: Vi advarede Hammond flere gange

Grønlandske topembedsmænd forsøgte ihærdigt at få landets tidligere regeringschef Aleqa Hammond til at betale sit udestående med statskassen og advarede hende allerede i januar mod at bruge statens penge til private formål.

Det forklarer tre forskellige embedsfolk i deres egne redegørelser over forløbet, der endte med at koste Hammond posten som landsstyreformand og leder af Siumut-partiet, ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.

- Jeg gør gentagne gange hen over tiden fra januar til september 2014 opmærksom på, at det ikke er acceptabelt, at der er udestående beløb af privat karakter, skriver chefen i Grønlands økonomi- og personalestyrelse, Lars Dencker, i sin redegørelse.

Aleqa Hammond trak sig i begyndelsen af oktober, efter at det kom frem, at hun havde brugt mere end 100.000 kroner fra det grønlandske selvstyres kasse til private formål.

Pengene gik blandt andet til private flybilletter og hotelophold til hendes familie.

Lars Dencker holdt i januar sit første møde med departementschef Svend Hardenberg og ledelsessekretariatsdirektør Mininnguaq Kleist om bilagssagen. Departementschefen lover at tage sagen op med Hammond.

Ifølge Hardenbergs redegørelse fortæller han efter mødet til Hammond, at "sagens forhold er alvorlige".

- Svend Hardenberg tager først et par samtaler med Aleqa Hammond vedrørende bilagene og de manglende betalinger. Aleqa Hammond mener efter sigende, at der er fejl i bilagene, hvorfor hun ikke vil betale, skriver Mininnguaq Kleist.

- Svend Hardenberg taler efterfølgende med Lars Dencker om fejlene, der melder tilbage, at fejlene er rettet, og det er det korrekte beløb. Svend Hardenberg tager herefter endnu en samtale med Aleqa Hammond, som trods tilbagemeldingen ikke flytter sig, fortsætter Kleist.

Sermitsiaq har ikke fået en kommentar fra Aleqa Hammond om embedsmændenes påstande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip