Én dansker får hjælp af FN til at forlade Gaza

admin

|

13/07/2014

Dagens topnyheder

Siden torsdag har det været muligt for udenlandske statsborgere, der opholder sig i Gaza, at få hjælp af FN til at forlade det uroplagede område.

Det tilbud er der indtil videre én dansker, der har taget imod.

Det oplyser Cathrine Uttenthal, der er fungerende chef i Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Indtil nu har vi kun fået tre henvendelser fra danskere i Gaza om FN’s tilbud om bistand. Af dem er der kun én, der har valgt at takke ja til assistancen. Han har først henvendt sig i dag, så vi er gået i gang med at behandle sagen, så han hurtigst muligt kan forlade Gaza, siger hun til Ritzau.

Det er nødvendigt med FN's hjælp, hvis man ønsker at forlade Gaza, fordi grænserne ikke er åbne.

- Sådan som situationen er nu, kan man ikke bare gå op til grænsen om bede om at komme ud af Gaza. Det kræver diplomatisk fodarbejde, og det er det, vi tilbyder hjælp til, siger Cathrine Uttenthal.

Udenrigsministeriets Borgerservice ved ikke med sikkerhed, hvor mange danske statsborgere, der befinder sig i Gaza. Man har længe frarådet folk at rejse dertil og opfordret folk, der alligevel rejser derned, til at registrere sig på en såkaldt danskerliste.

- Der er kun en enkelt dansker, der har valgt at registrere sig på danskerlisten, men det betyder ikke, at der ikke kan være flere danskere i Gaza, som bare har fravalgt at registrere sig på listen, siger Cathrine Uttenthal.

Hun opfordrer danskere, der måtte opholde sig i Gaza, til at henvende sig til borgerservice, hvis de er interesserede i at høre om mulighederne for at forlade området. Enten via grænsen til Israel eller grænsen til Egypten.

- Der er allerede flere andre borgere fra mange andre lande, der har bedt om at komme på FN’s liste – og alt efter hvornår man henvender sig, må man forvente en vis ventetid.

/ritzau/