En er død i uroligheder efter frifindelse af Mubarak

admin

|

30/11/2014

Dagens topnyheder

En domstols beslutning om at afvise en drabsanklage mod Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak udløste lørdag uroligheder ved Tahrir-pladsen i det centrale Kairo, hvor mere end 1000 mennesker gik på gaden for at udtrykke deres vrede.

Tidlig søndag morgen dansk tid meldes to personer omkommet i sammenstød mellem politi og demonstranter, der protesterer imod Mubaraks frifindelse. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Samtidig er ni personer blevet såret.

Sent lørdag aften kom de første meldinger om en mand, der var blevet dræbt af skudt.

- Han blev såret i sammenstødene, sagde en embedsmand fra Egyptens sundhedsministerium til AFP.

Politiet har brugt tåregas og vandkanoner mod demonstranterne for at opløse menneskemængden.

Tidligere lørdag afviste en domstol i Kairo anklagen mod den 86-årige Hosni Mubarak for drab på hundredvis af demonstranter under den folkelige opstand mod hans styre i slutningen af januar og februar 2011.

Domstolen frikendte samtidig Mubarak og hans to sønner Alaa og Gamal for en korruptionsanklage. Men den forhenværende egyptiske leder skal fortsat afsone en treårig fængselsdom, som han har fået i en separat korruptionssag.

Mubaraks indenrigsminister Habib el-Adly og seks af ekspræsidentens tidligere kommandanter slipper også for anklagen om drab på demonstranterne.

Det lød vilde begejstringshyl fra tilhørerne, da dommeren afviste drabssagen, men anderledes toner kom fra gaden.

- Det er en tyrannisk afgørelse. Min søns blod er spildt, sagde en vred far, der mistede sin søn under opstanden, til nyhedsbureauet AFP.

Andre råbte foran retssalen at "Allah er nok for os, han er den bedste vogter".

Den tidligere retssag i 2012, hvor Mubarak blev idømt livsvarigt fængsel for drabene, blev ved en appeldomstol erklæret ugyldig på grund af teknikaliteter.

Mubarak, der i mere end tre årtier var Egyptens enerådige leder, blev væltet 11. februar 2011 efter 18 dages folkelig opstand.

Over 5000 politifolk var lørdag udstationeret i Kairo for at sikre, at det ikke kom til uroligheder efter domstolsbeslutningen.

/ritzau/AFP