En håndfuld kommuner skylder stadig klimaplan

Stadig fem af landets kommuner mangler at lave den plan for klimatilpasning, som ifølge en aftale med regeringen skulle være færdig i 2013.

De øvrige 93 kommuner har udarbejdet en plan, der kortlægger risikoen for oversvømmelse fra havet, fra vandløb, opstigende grundvand, længerevarende regnskyl eller skybrud.

Det oplyser projektleder Mads Leerbech fra brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, som har gennemgået de planer, der er afleveret til Naturstyrelsen. Der er dog stor forskel på ambitionsniveauet.

- Størstedelen af kommunerne ved, hvor de vil sætte ind, hvad de vil gøre, og i hvilken rækkefølge de vil gøre det, siger Mads Leerbech.

Med få undtagelser mangler kommunerne dog at omsætte deres prioriteringer til en egentlig handlingsplan, inklusiv tidshorisont og med økonomi. Kommunerne er nået et godt stykke, men er ikke i mål endnu, siger han.

Det er især vigtigt, at kommunerne tager stilling til, hvor ofte der må ske oversvømmelser for hele deres afløbssystem, tilføjer Mads Leerbech.

50 kommuner har udarbejdet en handlingsplan, hvori prioriteringerne er nærmere beskrevet. Men uden at de økonomiske konsekvenser er kortlagt.

Kun i 13 kommuner har man lavet handlingsplan med en tidsramme og et budget.

En af dem er Greve syd for København, som i 2007 oplevede voldsomme oversvømmelser efter regn, der satte såvel rådhuset som boligområdet Godsparken under vand. Det bragte kommunen i mediernes søgelys og satte gang i arbejdet, fortæller biolog Ivan Hrubenja.

- Greve havde tidligere været ramt af oversvømmelser, men den i 2007 var dråben, der udløste den politiske vilje til at prioritere det højere og skabte enighed om at sørge for finansieringen, siger han.

En af de fem kommuner, som er bagud, er Nyborg. Kommunen er dog på vej, oplyser ingeniør og miljøsagsbehandler Lotte Krog Iversen.

- Vi er nogle, der halter lidt bagefter, men efter behandling i byrådet og høringsperiode venter vi at fremlægge vores klimatilpasningsplan midt i august sammen med et risikokort og en handlingsplan.

- Det er et ressourcespørgsmål, at vi ikke er længere fremme. Der har ikke rigtig været noget politisk pres på, heller ikke udefra, siger hun og tilføjer

En forhøring for et års tid siden medførte kun tre reaktioner - to om skybrud og én om stormflod.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip