En million mennesker er evakueret i Chile efter skælv

De chilenske myndigheder har trukket et tsunamivarsel for hele landet tilbage, efter at et kraftigt skælv ud for landets kyst skabte høje bølger, som dræbte mindst otte.

Ifølge USA's geologiske overvågningstjeneste USGS indtraf det omkring 12 kilometer under jordens overflade, og det kunne mærkes helt ovre i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, - mere end 1200 kilometer væk.

Kort tid efter skælvet blev der udsendt varsel om en mulig tsunami på over tre meter langs Chiles og Perus kyst. Desuden var der varsler om fare for mindre tsunamier på en række øer i Stillehavet, blandt på Hawaii.

Chiles præsident, Michelle Bachelet, rejser til de berørte områder torsdag.

- Nok en gang må vi takle et hårdt slag fra naturen, sagde Bachelet i en TV-sendt tale.

Jordskælvet er det kraftigste i Chile i fem år.

De første bølger begyndte at ramme de chilenske kyster et par timer efter skælvet, oplyser den nationale redningstjeneste, Onemi, ifølge Reuters.

Skælvet har fået huse til at kollapse, mens veje er blevet blokeret af sten og murbrokker. Yderligere gik strømmen flere steder.

- Mange vægge er faldet sammen. Mange huse, særligt dem bygget af lersten, er styrtet i grus. Og folk er meget bange, siger Bernardo Leyton, borgmester i byen Canela nær jordskælvets epicenter, til radiostationen Bio Bio ifølge dpa.

USGS angiver skælvets styrke til 8,3, men ifølge det chilenske jordskælvscenter ramte jordskælvet med en styrke på 8,4.

Chile ligger på den såkaldte Ildring, hvor kontinentalpladerne mødes og forårsager kraftig vulkansk og seismisk aktivitet.

27. februar 2010 mistede omtrent 500 mennesker livet, da et skælv på 8,8 og en efterfølgende tsunami ramte landet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip