En million par beder om lov til at få endnu et barn i Kina

13/01/2015 07:13

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Omkring en million kinesiske forældrepar har bedt landets regering om lov til at få barn nummer to, skriver South China Morning Post.

Det er sket, efter at Kina i 2013 lempede etbarnspolitikken, så par nu må få to børn, hvis en af forældrene er enebarn.

Antallet af ekstra fødsler som følge af lempelsen ventes at toppe på to millioner fødsler årligt ifølge talsmand Mao Qunan fra Kinas Nationale Sundheds- og Familieplanlægningskommission.

Det tal svarer nogenlunde til, hvad regeringen forudså, da den vedtog ændringen.

Ifølge talsmanden er sundhedsmyndighederne i gang med at analysere den nuværende situation for at forbedre fremtidens sundhedstilbud til gravide kvinder og deres børn, når effekten af lempelsen viser sig.

Kinas etbarnspolitik blev iværksat i 1979 for at dæmpe den galopperende vækst i landets befolkning. Herefter blev par belønnet med blandt andet kontante beløb og bedre boliger, hvis de holdt sig til at få et enkelt barn.

Missionen med at stoppe befolkningstilvæksten lykkedes, men det har blot ført andre demografiske problemer med sig i verdens folkerigeste land.

Fødselsraten nåede ned på 1,4, og i 2011 faldt arbejdsstyrken i Kina for første gang siden 1963. Politikken har også ført til en skæv fordeling mellem antallet af drenge- og pigebørn.

Forklaringen på den skæve kønsfordeling skal blandt andet findes i, at drenge i traditionel opfattelse er mere værd, da pigen giftes væk og derfor gør mindre nytte til sikring i alderdommen, mens drengene betragtedes som en kilde til indtjening.

/ritzau/dpa