Endelig aftale: Danske fiskere har tabt 100 millioner

Skaden er sket for Danmarks fiskere.

Det har nemlig taget EU-Kommissionen og Norge alt for lang tid at blive enige om en ny fiskeriaftale.

Og det har kostet danske fiskere i alt 50 millioner kroner om måneden i 2014. Et tab der er umuligt at hente ind, vurderer formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend Erik Andersen.

- Det har kostet over 100 millioner kroner nu. Det har været en rigtig dårlig start på året, og det kan ikke lade sig gøre at indhente tabet. Mange fartøjer fisker over 300 dage om året. De kan jo ikke pludselig hente et helt kvartal på de resterende tre, siger han.

Problemet har været, at spørgsmålet om makrelfiskeri skulle afgøres først. En aftale, der ikke falder i god jord hos de danske fiskere, fordi de føler sig straffet for Færøernes overfiskeri af arten.

De nye aftaler mellem EU og Norge betyder dog, at danske fiskere igen kan kaste snøren efter torsk, sej og kuller i norsk farvand.

Indtil nu har nogle fartøjer ligget stille, mens andre er sejlet til Shetlandsøerne. Derfor har mange fiskere været berørt af situationen og har måtte grave forgæves efter mønter i lønposen.

- De ansatte fiskere får ikke løn, hvis de ikke fanger noget. Så når de ikke kan fange noget, får de ingen løn. Mange fartøjer har heller ikke kunnet tjene til renter og afdrag, fordi der ikke har været fiskemuligheder, siger Svend Erik Andersen.

Han vurderer, at 50 nordsøfartøjer og mellem 200 og 300 besætningsmedlemmer har været påvirket af den manglende aftale.

Normalt skal fiskeaftalerne være på plads inden nytår, men forhandlingerne i år har trukket ud. Det glæder derfor Danmarks Fiskeriforening, at der endelig er sat punktum i sagen, så fiskerne kan komme på havet igen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip