Endnu en hvid betjent undgår tiltale efter sort mands død

admin

|

04/12/2014

Dagens topnyheder

En storjury i New York har onsdag besluttet ikke at tiltale en betjent, efter at han tog kvælertag på en sort mand i forbindelse med en anholdelse i juli.

Beslutningen kommer mindre end to uger efter, at en storjury traf en lignende afgørelse mod en betjent i Ferguson, der skød og dræbte den ubevæbnede sorte teenager Michael Brown. Det var en beslutning, der førte til omfattende uroligheder i flere byer landet over.

I sagen fra New York døde den 43-årige Eric Garner, efter at betjenten Daniel Pantaleo tog kvælertag på ham, fordi han modsatte sig anholdelse. Politiet ville anholde ham for at sælge løse cigaretter, som de mistænkte ham for ikke at have betalt skat af.

Anholdelsen blev filmet af et vidne. Videoen viser Eric Garner, der havde astma, sige "jeg kan ikke få vejret", mens hans bliver presset mod jorden af adskillige betjente, efter at han i første omgang modsatte sig anholdelse.

Garner mistede bevidstheden og døde efterfølgende på hospitalet, men ifølge storjuryen i New York er der ikke grundlag for at tiltale betjenten.

- Efter at have overvejet beviserne i sagen har storjuryen besluttet, at der ikke er nogen rimelig grund til at rejse en anklage, siger statsanklager Daniel Donovan.

Efter afgørelsen har det amerikanske justitsministerium dog meldt ud, at det på eget initiativ nu vil undersøge sagen.

USA's præsident, Barack Obama, har kommenteret afgørelsen. Han erkender, at der hersker stor mistillid til myndighederne mange steder i USA, og at afgørelser som denne - berettiget eller ej - kan forstærke mistilliden.

- Der er for mange tilfælde, hvor folk ikke har tiltro til, at almindelige mennesker får en retfærdig behandling.

- I visse tilfælde er det givetvis sandt, og det påhviler os alle som amerikanere at erkende, at dette er et særligt amerikansk problem og ikke kun et "sort" eller "brunt" problem, siger han.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, opfordrer byens befolkning til at reagere på storjuryens afgørelse på fredelig vis.

/ritzau/AFP